U trendu

Ban Ki Mun pozvao na okončanje sukoba u Siriji

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas da se okončaju sukobi u Siriji, ali i kritikovao lidere koji podstiču sukobe.

Ban je otvarajući Generalnu debatu na 71. godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN pozvao sve strane koji imaju uticaja da se okončaju borbe u Siriji i započnu pregovori“, preneo je Frans pres.

Obraćajući se poslednji put u svojstvu generalnog sekretara UN, Ban Ki Mun je kritikovao lidere koji „pothranjuju ratnu mašinu“ u Siriji, krše ljudska prava i sprečavaju dostavu humanitarne pomoći „gladnom stanovništvu“, javila je agencija AP.

„Moćni zaštitnici“ obe zaraćene strane gradjanskog rata u Siriji koji je u ušao u šestu godinu, imaju „krvi na svojim rukama“, rekao je Ban.

„U ovoj sali su prisutni zvaničnici vlada koje su ignorisale, olakšale, finansirale, učestvovale ili čak planirale zverstva naneta svim stranama u sirijskom konfliktu protiv civila“, rekao je generalni sekretar UN.

Ban Ki Mun je dodao da su „mnoge grupe ubile nedužne civile isto koliko i vlada u Siriji“.

Tradicionano, posle obraćanja generalnog sekretara UN, debatu otvara predsedavajući Generalne skupštine UN, a prvi govore predsednik Brazila i predsednik SAD.

Delegaciju Srbije predvodi premijer Aleksandar Vučić, a u delegaciji je i šef diplomatije Ivica Dačić.

Generalna debata pod nazivom „Ciljevi održivog razvoja  –  globalni napori u cilju transformacije sveta“ trajaće do 26. septembra, a glavne teme su pored održivog razvoja, što podrazumeva i borbu protiv siromaštva i klimatskih promena, rat u Siriji i migrantska i izbeglička kriza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.