najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ban Ki Mun: Želeo bih da me zameni žena

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun izjavio je da bi lično želeo da na njegovu poziciju posle njega dođe žena, što bi bio prvi put od osnivanja UN-a pre više od 70 godina.

Ban, čiji drugi petogodišnji mandat na čelu te organizacije ističe 31. decembra, rekao je da je “krajnje vreme” za ženskog generalnog sekretara, nakon osam muškaraca na čelu UN-a, prenela je agencija AP.

U trci da naslede Bana je 11 kandidata, pet žena i šest muškaraca, među kojima je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Aktuelni šef UN-a je, međutim, istakao da nije na njemu da bira svog naslednika, već je to zadatak 15-članog Saveta bezbednosti, koji treba da preporuči svog kandidata Generalnoj skupštini.

Ban je na pitanje o mogućnosti da žena bude izabrana za generalnog sekretara odgovorio da žene čine polovinu svetske populacije i da ih treba osnažiti i “dati im jednake šanse”.

“Imamo mnogo istaknutih i eminentnih ženskih lidera nacionalnih vlada i drugih organizacija, pa čak i poslovnih i političkih zajednica. Nema razloga da žena ne bude na čelu Ujedinjenih nacija”, istakao je Ban u intervjuu za AP.

Ne navodeći nikoga po imenu, on je rekao da ima “mnogo istaknutih, motivisanih ženskih lidera koje zaista mogu da promene svet i aktivno da sarađuju sa drugim svetskim liderima”.

“To je moje skromno mišljenje, ali je na državama članicama UN da izaberu novog lidera”, rekao je Ban.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike