U trendu

Bangladeš: Potvrđene smrtne kazne zbog ubistva blogera

Viši sud u Bangladešu potvrdio je danas smrtnu kaznu za dve osobe, koje se dovode u vezu sa zabranjenom islamskom ekstremističkom organizacijom, zbog ubistva blokera ateiste Ahmeda Radžiba Hajdera, koji je kritikovao radikalni islam.

Sud je, takođe, povrdio zatvorske kazne za još šest osoba, nakon što su podnete žalbe kojima se osporavaju presude prvostepenog suda 2015, preneo je AP.

Hajder, koji je ubijen 2013. godine, zalagao se za zabranu partije Džamat-e-Islami, koja se protivila proglašenju nezavisnosti Bangladešsa od Pakistana 1971. godine.

Jedan od optuženih je muftija Džasimudin Rahmani, lider ekstremističke organizacije Ansarulah Bangla Tim, a ostalo su univerzitetski studenti koji su rekli da su bili inspirisani njegovim propovedima.

Tokom suđenja, studenti su tvrdili da ih je Rahmani podsticao da ubiju Hajdera tokom svojih propovedi, u kojima je pozivao na ubistvo svih blogera ateista kako bi se zaštitio islam.

Među dvoje studentata koji su osuđeni na smrtnu kaznu je Faisal bin Najim, za kojeg je sud rekao da je napao Hajdera sekačem za meso ispred njegove kuće u Daki, dok je drugi osuđen u odsustvu.

Ostali su dobili zatvorske kazne u periodu od tri godine do doživotne kazne, a Rahmani je osuđen na pet godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.