U trendu

Banka hrane: Siromaštvo ozbiljan problem u CG

PODGORICA – Siromaštvo je postalo ozbiljan problem u Crnoj Gori, a nadležni u državi bi trebalo da vode računa o izgovorenim obećanjima, kada je podrška i pomoć za najugroženije u pitanju, poručili su danas iz Banke hrane.

„Prag rizika od siromaštva prema podacima MONSTAT-a je primanje za jednu osobu od 175 evra na mesečnom nivou, a za četvoročlanu porodicu 367 evra“, navode iz Banke hrane povodom 17. oktobra, Svetskog dana borbe protiv siromaštva.

„Ukupna vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori za avgust ove godine iznosila je 642,20 evra“, ističu u Banci hrane.

Podsećaju da je predsednik države Milo Đukanović nedavno na konferenciji UN u Njujorku rekao da su potrebni dalji napori kako bi se vidljivije smanjio rizik od siromaštva, a premijer Duško Marković je kazao da je uveren da je sistem jak onoliko koliko je efikasno spreman da odgovori na očekivanja onih kojima je podrška najpotrebnija.

„Smatramo da je dobar momenat da ih podsetimo na obavezu koju javno izgovorena reč nosi, posebno ljudi na vodećim položajima u državi, a povodom jako ozbiljnog problema kakav je siromaštvo u Crnoj Gori“, poručuju iz Banke hrane, preneo je portal RTCG.

Inače, Svjetski dan borbe protiv siromaštva se obeležava od 17. oktobra od 1987. godine.

Proglasile su ga Ujedinjene nacije sa ciljem da se podigne javna svest o problemu siromaštva i gladi u čitavom svetu, a cilj je iskorevanje siromaštva u svim njegovim oblicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.