U trendu

Banožić: Preleti daju sigurnost građanima

ZAGREB – Snaga preleta borbenih aviona daje sigurnost građanima, poručio je danas ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić i dodao da je prošlonedeljni pad bespilotne letilice na Zagreb sa, kako je rekao, određenom bombom, bila je jedna naučena lekcija za sistem NATO-članica, Rumunije i Mađarskeo tome na koji način držati sistem u pripravnosti i da je rat u Ukrajini sasvim blizu.

Banožić je to rekao nakon sastanka sa komandantom 31. borbenog krila Aviano generalom Džejsonom Beilijem u kasarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Banožić se osvrnuo na izjavu ukrajinskog ministra odbrane, Oleksija Režnikova, koji je rekao da Ukrajina nije lansirala dron prema Hrvatskoj.

“Ono što je ministar rekao je ono što pokušavamo da saznammo. Definitivno je da pokušavamo da saznamo da li je dron došao s ukrajinske teritorije, ali i ko ga je poslao. To će utvrditi istraga“, rekao je Banožić.

Ministar je kazao da se u letilici nalazi oko 95 odsto projektila, koji će, kako je najavio, uskoro biti pokazan javnosti.

Komentarišući pisanje hrvatskih medija, banožić je oceni „prežalosnim“, posebno pokušaji da se plasiraju dezinformacije, koje su samo zbunile javnost.

Govoreći o protivvazdušnoj odbrani Hrvvatske, Banožić kaže da „ona nije loša“ i da ima „svojih ograničenja“, što je rezultat neulaganja bivših vlada u Hrvatsku vojsku.

Banožić je rekao i da nigde ne vidi Kabinet predsednika Zorana Milanovića kada je reč o dogovoru i organizaciji, što je, kako je rekao, nadležnost Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i Kontrolu letenja.

„Ja ne vidim tu nigde Kabinet predsednika“, rekao je Banožić, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar