U trendu

Barnije: Nećemo sklopiti sporazum sa Londonom po svaku cenu

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije upozorio je danas da Evropska unija neće „po svaku cenu“ zaključiti sporazum o budućim odnosima sa Velikom Britanijom posle Bregzita, koji treba da bude postignut do kraja godine kada ističe prelazni period.

Pregovori o budućim trgovinskim odnosima EU i Londona biće „teški, možda i vrlo teški“ rekao je Barnije na konferenciji za novinare u Briselu, pošto je dobio odobrenje evropske dvadesetsedmorice za svoj pregovarački mandat.

On je obećao da će nastaviti pregovore sa Britanicima sa „poštovanjem, bez učestvovanja u bilo kojoj polemici“, aludirajući na nedavne izjave državnog sekretara Severne Irske Brendona Luisa.

Luis je rekao da neće biti morske granice izmedju Irske s jedne strane i Severne Irske i Velike Britanije sa druge.

Barnije je rekao da bi bio srećan da se sa njim sastane kad god on želi i da bi on trebalo da pročita sporazum o izlasku Britanije iz EU da razume preuzete obaveze.

On je podsetio da taj sporazum predvidja da se sačuva integralna britanska carinska teritorija i tu je uključena Severna Irska, i da je ta kontrola potrebna da bi se zaštitilo unutrašnje tržište, potrošači i firme u nedostatku tvrde granice na ostrvu Irske.

„Znamo da je situacija osetljiva…EU će poštovati svoje obaveze i očekujemo isto od Velike Britanije“, rekao je Barnije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.