U trendu

Barnije pozvao Britaniju da bude jasnija o pravima gradjana i dugu

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije pozvao je Veliku Britaniju da pokaže „jasniji“ stav o ključnim pitanjima u pregovorima kao što su prava gradjanja i dug koji mora da plati prilikom izlaska iz zajednice.

Barnije je na konferenciji za novinare, na kraju druge runde pregovora, rekao da je ostvaren napredak u razgovoru s britanskim pregovaračem Dejvidom Dejvisom u oblastima u kojima je stav Londona jasan, prenosi Bi-Bi-Si.

I dalje, medjutim, postoje razlike u stavovima o tome kako će prava gradjana biti garantovana i o problemu granica u Irskoj.

Barnije je rekao da donekle postoji saglasnost o tome kakav će odnos biti prema Britancima koji žive u zemljama EU i prema evropskim državljanima u Velikoj Britaniji posle Bregzita.

Evropski pregovarač je, medjutim, dodao da Brisel veruje da prava gradjana treba da garantuje Sud pravde EU, predlog koji je britanska premijerka odbacila.

Barnije je rekao da je takodje potrebno razjasniti stav Britanije o izmirenju dugova prema Uniji kada napusti evropsku zajednicu.

„Čim Ujedinjeno Kraljevstvo bude spremno da pojasni prirodu svojih obaveza bićemo spremni da o tome razgovaramo s britanskim pregovaračima“, rekao je Barnije.

Britanski pregovarač Dejvid Dejvis izjavio je da su razgovori o dugu bili teški, ali da ima razloga da se bude „pozitivan“ u pogledu ukupnih pregovora.

Pregovori o Bregzitu počeli su prošlog meseca, a dve strane će se sastajati četiri dana svakog meseca. Cilj razgovora ove sedmice bio je da se razmotre koje su tačke neslaganja u oblastima koje su odredjene kao trenutno najvažnije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.