U trendu

Barnije s ambasadorima članica EU o britanskom zahtevu za odlaganje Bregzita

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije sastao se danas u Briselu s ambasadorima država članica EU kako bi razmotrili moguće posledice zahteva za novo odlaganje Bregzita koji je uputio britanski premijer Boris Džonson.

Upitan da li bi lideri EU bili spremni da odobre novo odlaganje Bregzita, Barnije je rekao samo da će predsednik Evropskog saveta Donald Tusk održati konsultacije „u narednim danima“, prenosi Asošiejted pres.

Barnije je kazao i da je s ambasadorima imao „veoma kratak i normalan sastanak“ o narednim koracima ratifikacije sporazuma u EU.

Džonson je sinoć poslao nepotpisano pismo Evropskoj uniji u kojem je zatražio odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU, predvidjenog za 31. oktobar, pošto ga je britanski parlament obavezao na takav postupak.

Medjutim, Džonson je potom poslao u Brisel još jedno pismo, koje je potpisao, navodeći da on lično nije za ponovno odlaganje Bregzita i da smatra da bi to bilo pogrešno.

Džonson želi da ispuni obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz Unije 31. oktobra, ali britanski parlament još nije glasao o novom, revidiranom sporazumu o Bregzitu koji je Džonson u četvrtak postigao s EU.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab rekao je danas da je uveren da će većina poslanika britanskog parlamenta podržati novi sporazum sledeće nedelje i da će do Bregzita doći u predvidjenom roku, do 31. oktobra, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanski parlament je juče odlučio da odloži izjašnjavanje o novom sporazumu o razlazu s EU, pošto su poslanici podržali amandman kojim se isključuje mogućnost Bregzita bez dogovora. Za takvu odluku glasala su 322 poslanika, dok je 306 bilo protiv.

Džonson je potom obećao da će u ponedeljak poslati u parlament zakone za primenu novog sporazuma o Bregzitu.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da izadje iz EU 29. marta, ali je rok dva puta pomeran pošto je britanski parlament odbacio prethodni sporazum o Bregzitu koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar