U trendu

Barnije: Uređeno povlačanje i ambiciozno buduće partnerstvo

BRISEL, 15. november ( Tanjug) – Glavni pregovarač EU u procesu razdruživanja s Velikom Britanijom Mišel Barnije izjavio je da je postignut sporazum o njenom povlačenju iz EU i okvir političke deklaracije o budućim odnosima.

Branije je ocenio da su pregovarači EU i Ujedinjenog Kraljevstva postigli odlučujući napredak u procesu Bregzita.

„U pitanju je veoma važan trenutak. Ono što smo se dogovorili na nivou pregovarača fer je i izbalansirano, uzima u obzir poziciju Ujedinjenog Krajevstva, organizuje povlačenje UK na uređen način, osigurava da neće biti tvrde granice na Irskom ostrvu i polaže temlje za ambiciozno novo partnerstvo“, rekao je Barnije.

On je, međutim, dodao da „posao nije goto“.

„Još imamo dug put pred nama i to za obe strane. S moje strane, sledećih nekoliko dana radićemo na tekstu političke deklaracije o budućim odnosima, i to sa zemljam članicama EU i Evropskim parlamentom. Ovaj posao će biti intenzivan, a cilj je da finaliziramo političku deklaraciju sa UK kako bi Evropski savet mogao da je potvrdi“, poručio je Branije.

On je naglasio da „nema vremena za gubljenje“ i da već danas putuje u Strazbur kako bi poslanike Evropskog parlamneta obavestio o trenutnoj situaciji u procesu Bregzita i kako bi njihovo mišljenje uvrstio u rad tokom finalnih dana pregovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.