U trendu

Barselona: Hakeri traže 4,5 mil dolara da ne objave podatke pacijenata

BARSELONA – Grupa sajber kriminalaca „Rensom haus“ izvela je prošle nedelje hakerski napad na kliniku u Barseloni i sada zahteva 4,5 miliona dolara kako ne bi objavili ukradene podatke o pacijentima.

Vladini zvaničnici saopštili su da ne nameravaju da pristanu na zahteve hakera, zbog čega katalonska policija Mosos upozorava da postoji velika verovatnoća da se podaci o pacijentima objave, prenosi španska Lavangardija.

Mosos navodi da će pokušati da spreči širenje informacija na dark vebu, ali priznaju da će to biti teško.

Zbog pretnje, bolnica je otkazala više od 4.000 testiranja na ambulantnim pacijentima, više od 300 operacija i više od 11.000 ambulantnih poseta, dok su okolne bolnice preuzele radioterapijski tretman pacijenata sa karcinomom prvog stepena.

U bolnici se sve i dalje obavlja ručno zbog napada, a bolnica se nada da će do ponedeljka ili utorka uspostaviti normalno funkcionisanje.

U međuvremenu, postavljeno je više od 200 računara za vanredne situacije koji su omogućili pristup kliničkoj dokumentaciji pacijenata, a obnovljeno je 15 odsto digitalnih sistema.

U Kataloniji se prošle godine dogodilo 600 napada na softvere, većinom malih sajber-prevara što predstavlja samo jedan odsto sajber kriminala.

Prema rečima policijskog veštaka, istragu ove vrste dela otežava činjenica da se dešava iz inostranstva, a šanse da se uhvate kriminalci su male.

„Ako moramo da idemo na drugi kraj sveta da tražimo ovu gospodu, uradićemo to. Komplikovana stvar je to što oni prelaze iz zemlje u zemlju kada ih lociramo“, rekao je šef katalonske policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar