U trendu

Bašele osudila cetvorogodisnju zatvorsku kaznu Su Ći

ŽENEVA – Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele osudila je danas presudu o četvorogodišnjoj zatvorskoj kazni za svrgnutu liderku Mjanmara Aung San Su Ći i pozvala da se ona momentalno pusti iz zatvora.

Kako navodi Rojters, presudu su kritikovali Evropska unija, drugi zapadni političari i organizacije za ljudska prava.

Presuda Su Ći „zatvara još jedna vrata političkom dijalogu“ u Mjanmaru, gde je vojska preuzela vlast 1. februara, i „samo će produbiti odbacivanje puča“, rekla je Bašele.

Su Ći osuđena je danas na četiri godine zatvora zbog podsticanja na nerede i kršenja epidemioloških mera, rekao je izvor upoznat sa slučajem, a koji kritičari ocenjuju „farsom“, navodi Rojters.

„Presuda je politički motivisana, vojska pokušava da instrumentalizuje sudove kako bi uklonila svu političku opoziciju“, rekla je Bašele i dodala da je Su Ći optužena i za korupciju i izbornu prevaru.

Upozorila je da je vojska od državnog udara privela više od 10.000 svojih oponenata i da je u pritvoru umrlo najmanje 175 ljudi, uključujući mnoge pripadnike Nacionalne lige za demokratiju (NLD) Su Ći, napominjući da je to „verovatno zbog torture ili mučenja“.

Bašele je pozvala da se sve osobe koje su nezakonito privedene odmah puste na slobodu, a ujedno je osudila jučerašnji napad u Jangonu, kada su se snage bezbednosti kamionom zaletele u protestante i pucale na njih, usmrtivši pritom petoro ljudi.

Vlada Velike Britanije takođe je kritikovala presudu Su Ći, ocenivši da je reč o pokušaju gušenja opozicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar