U trendu

Bazfid otkrio detalje o američkom marincu koji robija u SRB

NJUJORK – Američki portal „Bazfid“ (BužFeed.news) obelodanio je detalje o američkom marincu zvanom „Prljavi“, Danijelu Korbetu, koji se nalazi u zatvoru u Srbiji, navodeći da je on bio pripadnik čuvenog Tima 6 elitne jedinice „foke“ i da je nedavno bio angažovan kao najamnik u Jemenu.

Portal navodi da Korbet leži u srpskom zatvoru već osam meseci, dok se protiv njega vodi istraga zbog posedovanja ilegalnog oružja.

Podseća i da je u julu njegov advokat Miša Ognjanović ubijen u Beogradu „u gangsterskom stilu“, te da je to ubistvo ostalo nerešeno, uz napomenu da se ne zna da li je vezano za Korbetov slučaj.

Pozivajući se na tri izvora bliska Korbetovoj vojnoj prošlosti, „Bazfid“ navodi da je „Prljavi“ bio raspoređen u borbenim akcijama u Iraku i Avganistanu – najpre u Timu 5 „foka“ od 2004. do 2007, a naredne tri godine u legendarnom Timu 6, poznatom i kao Razvojna grupa ili DEVGRU – jedinici koja je ubila Osamu bin Ladena.

Od 2012, stoji u tekstu, Korbet je bio u mornaričkoj jedinici rezervista poznatoj kao Tim 17 „foka“ i imao je pristup strogo poverljivim informacijama americke vojske.

„Bazfid“ je obelodanio i da je Korbet bio angažovan više meseci u ratom razorenom Jemenu, 2016. godine, a da ga je unajmila američka kompanija „Spear Operations Group“, koju su, tvrdi se, Ujedinjeni Arapski Emirati finansirali da ubija islamističke političke lidere i politički aktivne sveštenike.

Američki portal napominje da nije jasno šta je Korbet tačno radio za tu kompaniju u Jemenu, a ističe da je Abraham Golan, koji se nalazi na čelu kompanije „Spear“, doputovao s Korbetom u Srbiju 2018.

Golan je za američke medije odbio da komentariše zbog čega su posetili Srbiju, a nije želeo da otkrije ni detalje Korbetovog slučaja.

Americka mornarica i Ambasada SAD su, takođe odbile da komentarišu slučaj, dodaje se u tekstu, a izvori na koje se portal poziva kažu da Korbet Ambasadi nije dao ovlašćenje da objavljuje informacije o njegovom slučaju.

„Neki ljudi bliski Korbetovom slučaju u Srbiji spekulišu da bi on mogao biti pijun u tekućem diplomatskom ratu za uticaj u regionu između SAD i Rusije“, zaključuje „Bazfid“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar