U trendu

BBC: Drzave lobiraju za izmene u izvestaju o klimi

LONDON – Procureli dokumenti u koje je BBC imao uvid pokazuju da određene zemlje pokušavaju da promene ključni naučni izveštaj o tome kako se boriti protiv klimatskih promena.

Curenje dokumenata otkriva i da su Saudijska Arabija, Japan i Australija među zemljama koje traže od Ujedinjenih nacija da umanje potrebu za brzim udaljavanjem od fosilnih goriva.

To takođe pokazuje da neke bogate države dovode pod znak pitanja finansijsku pomoć siromašnijim državama za prelazak na zelene tehnologije.

Ovo lobiranje dovodi u pitanje i sam samit o klimi COP26 koji će biti održan u novembru.

Dokumenti otkrivaju da se države udaljavaju od preporuka UN za akciju, i to samo nekoliko dana pre nego što će na samitu od njih biti zatraženo da preuzmu značajne obaveze s ciljem usporavanja klimatskih promena i zadržavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni.

Dokumenti koji su procureli sastoje se od više od 32.000 podnesaka koje su vlade, kompanije i druge zainteresovane strane poslale timu naučnika koji sastavljaju izveštaj UN-a, a koji bi trebalo da objedini najbolje naučne dokaze o tome kako se boriti protiv klimatskih promena.

Ove „izveštaje o proceni“ svakih šest do sedam godina izrađuje Međuvladina komisija za klimatske promene (IPČ), telo UN-a zaduženo za procenu nauke o klimatskim promenama.

Ovakve izveštaje vlade koriste kako bi odlučile koje su mere potrebne za borbu protiv klimatskih promena, a poslednji će biti ključni doprinos pregovorima na konferenciji u Glazgovu.

Značaj ovih izveštaja delimično proizlazi iz činjenice da praktično sve vlade sveta učestvuju u procesu postizanja konsenzusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.