U trendu

BBC: Kremlj se neće mešati u spor Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije

 Kremlj je saopštio da se neće mešati u spor Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije oko najavljenog priznavanja autokefalnosti ukrajinske crkve, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je razlaz ipak nazvao uzbunjujućim.

„Naravno da je za Moskvu i ceo pravoslavni svet najbolji scenario očuvanje jedinstva pravoslavnog sveta“, rekao je Peskov.

Rusija smatra Kijev kolevkom Ruske pravoslavne crkve.

Ruska pravoslavna crkva (RPC) obustavila je učešće u strukturama kojima predsedava Vaseljenska patrijaršija, a biće obustavljeno i zajedničko bogosluženje s carigradskim arhijerejima, saopštio je u petak Sinod RPC.

Patrijarh RPC-a Kiril prekinuće da se moli za vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, ali euharističko opštenje dveju crkava neće biti prekinuto, dodato je u saopštenju koje je preneo Sputnjik.

„Euharističko opštenje crkava se ne prekida. Ta odluka zasad ne lišava mogućnosti sveštenike Carigradske patrijaršije i RPC da obavljaju zajednička bogosluženja“, rekao je Kirilov portparol Aleksandar Volkov.

Volkov je rekao da će Kiril prestati da izgovara Vartolomejevo ime tokom liturgije, odnosno da će prestati da se moli za njega na glavnom crkvenom bogosluženju. 

Vaseljenska patrijaršija saopštila je prošlog petka da je „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini“ imenovao svoje izaslanike u Kijevu. 

Tu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.