U trendu

Beč: Digitalijacija most za približavanje ljudi

BEČ – Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju Marija Gabrijel poručila je sa Bečkog ekonomskog foruma, koji je okupio i premijere država Zapadnog Balkana, da je digitalizacija ”most za približavanje ljudi”, a da su zemlje regiona pokazale svoju odlučnost da i na ovom polju radne za dobrobit svojih građana .

”U junu smo pokrenuli digitalnu agendu za Zapadni Balkan, a danas već napredujemo u tome. Prvenstveno se radi o mladima, sredinjim i mladilm preduzećima i zajedničkoj budućnosti”, rekla je Gabrijel.

Ona je navela da je jedna od važnih inicijativa u tom pogledu plan za snižavanje tarifa za roming među zemljma Zapadnog Balknan.

”Za sada imamo regionalni roming sporazum za četiri zemlje, a sledeće meseca ćemo imati novi sporazim za šest zemlja”, najavila je evropska komesraka.

Važno je, dodala je, da je među državama regiona važno razgovarati i o bezbednsti, konkretno u oblasti sajber sigurnosti, ali i o nastavku investiranja u obuku za digitalne poslove i digitalnu infrstrukturu u regionu.

”Digitalizacija je mogućnost za poboljšanje života građana i bolju pripremu Zapadnog Balkna za dihgotalnu budućnost”, zaključila je Gabrijel.

Premijer Crne Gore Duško Marković kaže da je njegova zemlja ima ambicije da napreduje u procesu pristupanje EU tokom austrijskog predsedvanja.

Marković svoj optimizam zasniva na, kako kaže, izveštaju Evropske komisije o vladavini prava koji je pokazao ”balansiranu i relanu sliku” napora koje Crna Gora sprovodi u reformskim procesima u zemlji.

”Bečku ekonomski formu posvećen digitalizaciji je važan i za dalji razvoj naših reformi”, poručio je Marković.

Zamenik premijera Makedonije Kočo Angijušev ocenio je da je njegova zemlja posvećena sve boljim odnosima sa susedima. On je kao primere za to naveo sporazum o prijateljstvu i dobrousedskoj saradnjii sa Bugraskom, ako i premošćavanje dudgogodišnjeg problma pitanja imena između Atine i Skoplja.

”U završnoj smo fazi rešavanja ovog pitanja. Mislim da ćemo do kraja januara mooći da u parlamentu zavšimo taj posao što će nam otvoriti puta za EU i NATO integracije”, kaže Angijušev.

On ja naglasio da Makedonija, kao mala zemlja u regionu, mora da vodi računa o ekonomiji i boljem životu svojih rađana, a da se to može osigurati jedino kroz vladavinu prava u zemlji i stabilnost.

”Stabilnost za malu zemlju kao što je Makedonija znači integracije u bolju bezbednost i evropski sistem”, kaže zamenik makednoskog prmijera.

Kočo Angijušev je sa Ekonosmkog foruma u Beču pozvao zemlje Zapadnog Balkna da više srađuju međusobno u regionu ukoliko žele da kasnije bolje sarađuju u okvirima EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.