najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Beč: Opasnost od terorizma može otkazati „Novogodišnju trasu“

Zbog opasnosti od terorizma austrijska prestonica bi mogla ove godine da ostane bez „Novogodišnje trase“, odnosno najvećeg dočeka Nove godine pod vedrim nebom, koji svake godine privlači više stotine hiljada Bečlija i turista, piše danas dnevnik „Esterajh“.

Obaveštajne službe upozorile su na opasnost od terorističkih napada na masovnim manifestacijama, a tako i na proslavi Nove godine koja predstoji.

Na „Novogodišnjoj trasi“ u Beču, koja se prostore ulicama centra grada, okupi se svake godine oko 700.000 ljudi.

„Još uvek nema konkretne pretnje, ali se ne isključuje u potpunosti otkazivanja “Novogodišnje trase““, rekao je bečkom dnevniku portparol policije Patrik Majerhofer.

Austrijska policija povećala je tokom vikenda mere bezbednosti u Beču nakon što su dobijena upozorenja na opasnost od atentata za više evropskih prestonica, među kojima je i glavni grad Austrije.

Portparol policije Kristof Pelcl ističe da ne postoji nikakva konkretna opasnost kada je reč „o mestu ili vremenu“, kao i da , iz ne postoji razlog za otkazivanje planiranih manifestacija.

Prema saopštenju policije u danima pred Božić od prijateljske obaveštajne službe dobijena su upozorenja od atentata za više evropskih prestonica.

Prema tom upozorenju moglo bi doći do terorističkog napada između Božića i Nove godine.

Ova informacija, kako ističe bečka policija, „od većeg je intenziteta i značaja nego do sada opšte poznata apstraktna opasnost“, zbog čega je policija preduzela mere predostrožnosti.

Takođe su obaveštajne službe navele i više imena mogućih atentatora, ali dosadašnja provera i istraga nisu doveli do konkretnih rezultata, navodi policija u saopštenju.

Čuvari reda ističu da je povećan nadzor i obezbeđenje pre svega manifestacijha i saobraćajnih čvorišta.

Takođe će biti sprovedene intenzivnije kontrole osoba, povećan je stepen obazrivosti policije posebno za stvari u kojima bi mogao biti transportovan eksploziv.

Policija je upozorila i predstavnike grada Beča, gradskog prevoza, austrijskih železnica, kao i hitne pomoći i vatrogasaca povodom predstojeće proslave Nove godine.

Pored Beča u stepen povećane privranosti stavljene su snage u pokrajinama Donja Austrija, Štajerska i Burgenland.

„Ako dođe do napada sve snage bi mogle brzo biti preusmerene na Beč“, objasnio je Pelcl ovu meru.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike