U trendu

Bela kuća: Bajden sledeće nedelje sa evropskim liderima

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden sastaće se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom tokom svog boravka u Evropi kasnije ovog meseca, a tada su planirani i drugi brojni susreti sa evropskim liderima, saopštila je danas Bela kuća.

Sastanak Bajdena sa turskim predsednikom, koji je planiran da se održi 14. juna na marginama samita NATO-a u Briselu, dolazi u vreme određenih napetosti između dvojice lidera, a Erdogan je javno izarazio nezadovljstvo kada je američki predsednik nedavno nazvao genocidom masovna ubistva Jermena od strane Turaka 1915, prenosi AP.

Bela kuća je takođe otkrila druge detalje prvog Bajdenovog putovanja u inostranstvo kao predsednika, koje počinje sledeće nedelje.

Američki predsednik će se najpre sastati sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom 10. juna uoči Samita G7 u Kornvolu u Velikoj Britaniji.

Planirano je i da predsednik SAD i prva dama Džil Bajden zatim imaju audijenciju kod kraljice Elizabete u dvorcu Vindzor pre nego što se upute u Belgiju na NATO i evropski Samit, gde bi trebalo da se sastanu i sa belgijskim kraljem Filipom i premijerom Aleksandrom De Kroom.

Bajdenova evropska turneja će se završiti u Ženevi, gde će se američki predsednik 16. juna sastati sa švajcarskim predsednikom Giom Parmelanom i ministrom spoljnih poslova Ignaciom Kasisom, [to ‘e prethoditi dugo očekivanom samitu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.