U trendu

Bela kuća iznenađena: Netanijahu odbio poziv Obame

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbio je poziv američkog predsednika Baraka Obame na razgovore kasnije tokom marta u Vašingtonu, saopštila je Bela kuća, izražavajući iznenađenje ovim potezom.

To je najnoviji pokazatelj zahladnelih odosa između lidera SAD i Izraela, uoči posete američkog potpredsednika DŽozefa Bajdena Izraelu, prenela je agencija AFP.

Obamin savetnik je izjavio da je izraelska vlada zatražila da se sastanak između Netanijahua i Obame održi 17. ili 18. marta, na šta je Bela kuća odgovorila dve nedelje kasnije izabravši 18. mart.

„Radovali smo se što ćemo biti domaćini bilateralnog sastanka, pa nas je iznenadilo kad smo saznali putem medija da premijer nije prihvatio naš poziv, već je odlučio da otkaže posetu“, izjavio je portparol američkog Nacionalnog bezbednosnog saveta Ned Prajs.

„Medijski izveštaji da nismo mogli da se prilagodimo rasporedu izraelskog premijera nisu tačni“, istakao je Prajs.

Netanijahuova poseta Vašingtonu je trebalo da se poklopi sa godišnjom konferencijom pro-izraelskog lobija AIPAC, na kojoj je premijer ranije učestvovao.

Tenzije u odnosima između SAD i Izraela potiču iz neslaganja oko sporazuma sa Iranom u vezi nuklearnog programa zvaničnog Teherana, kao i oštrih američkih kritika zbog izgradnje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.