Bela kuća optužuje demokrate da su u dosluhu sa – Ukrajinom

Bela kuća je optužila Demokratsku stranku da je prošle godine, tokom izborne kampanje, bila u dosluhu sa ukrajinskim vlastima, čime je uzvratila na napade demokrata zbog veza ljudi iz okruženja predsednika Donalda Trampa sa Rusijom.

Portparol Bele kuće Šon Spajser ponovio je optužbe da se jedan operativac Demokratske stranke sastajao sa zvaničnicima ukrajinske ambasade u Vašingtonu tokom izborne kampanje.

On je to rekao povodom nedavnih izveštaja konzervativnih medijskih kuća da je taj operativac demokrata nastojao da dođe kompromitujućih informacija o tadašnjem šefu Trampove kampanje Polu Manafortu.

Takve tvrdnje prvi put su objavljene u januaru na sajtu Politiko, prenosi AFP.

Prema Spajserovim rečima, očigledno je bilo mnogo više interesovanja poslednjih dana u vezi sa onim što je Demokratska stranka pokušala da učini u koodrinaciji sa ukrajinskom vladom.

On kaže da je takva zavera načinjena da bi se „postigao cilj da se neko ukloni, što se na kraju i dogodilo“.

Manafort je u avgustu 2016. napustio svoj položaj u Trampvoj kampanji, nakon što su objavljeni detalji njegovih poslova sa proruskim liderima u Ukrajini, a tadašnji Trampovi izgledi na pobedu izgledali loše.

Upitan da li je to pitanje pokrenuto tokom posete ukrajinskog predsednika Petra Porošenka Vašingtonu, u junu, Spajser je rekao da ne zna, ali je rekao da je od tada „na dosluh demokrata sa ukrajinskom vladom definitivno skrenuto mnogo više pažnje“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike