U trendu

Bela kuća privodi kraju plan o zatvaranju zatvora Gvantanamo

Bela kuća je u završnoj fazi izrade plana o zatvaranju spornog zatvora Gvantanamo u istoimenom zalivu na Kubi i dostaviće ga poslanicima na razmatranje, izjavio je portparol Džoš Ernest.

Američki predsednik Barak Obama postavio je zatvaranje kontroverzonog zatvora kao prioritet kada je stupio na dužnost 2009. godine, ali su se u realizaciji plana pojavile mnogobrojne prepreke, uključujući odluku Kongresa o blokadi prebacivanja zatvorenika iz Gvatanama u zatvore u SAD, prenosi AFP.

„Administracija je u finalnoj fazi izrade plana o bezbednom i odgovornom zatvaranju zatvora u zalivu Gvatanamo i podneće ga Kongresu“, rekao je juče Ernest, dodavši da zatvor na Kubi nije primer efikasne upotrebe vladinih resursa.

Kako je istakao, američki bezbednosni zvaničnici na planu rade već izvesno vreme, pre svega zbog toga što je to prioritet predsednika.

„To je komplikovan posao, ali smo postigli značajan napredak“, naveo je portparol Bele kuće.

Protiv velike pomorske baze SAD u Gvantanamu na jugoistoku Kube je i kubanska vlada, sa kojom je Vašington nedavno obnovio diplomatske odnose.

Kuba navodi da su SAD nezakonito zauzele njenu teritoriju, te je kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez u ponedeljak tokom posete Vašingtonu pozvao SAD da tu teritoriju vrate Kubi i ukinu embargo toj komunističkoj zemlji.

Vojni zatvor je otvoren u januaru 2002. godine ubrzo nakon terorističkih napada izvedenih 11. septembra 2001. godine u SAD.

U Gvantanamu se trenutno nalazi 116 zatvorenika, a najviše ih je bilo 2003. godine – njih 680.

Nešto manje od polovine zatvorenika je slobodno da napusti zatvor, ali tek treba da budu vraćeni u zemlje iz kojih potiču ili da se nasele u nekoj drugoj zemlji.

Procesi protiv zatvorenika pred vojnim komisijama u zalivu Gvantanamo su izuzetno spori, a neki traju i godinama, dok su mnogi slučajevi i dalje zaglavljeni u dugotrajnoj fazi pred suđenje, navodi francuska agencija.

Obamina administracija se zalaže da se osumnjičenim teroristima sudi pred federalnim sudom, navodeći da će se time suđenja ubrzati.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.