U trendu

Bela kuća: Putin uključen u hakovanje tokom izbora u SAD

Bela kuća je sugerisala da je ruski Predsednik Vladimir Putin bio direktno uključen u hakovanje koje je imalo za cilj da utiče na američke izbore i omogući pobedu Donalda Trampa, javlja Bi-Bi-Si.

Savetnik američkog predsednika Baraka Obame Ben Rouds kaže da Putin ima čvrstu kontrolu nad operacijama vlade što ukazuje da je bio svestan šta se događa.

I portparol Bele kuće Džoš Ernest je rekao da je bilo „prilično očigledno“ da je Putin umešan, navodi britanski radio.

Zvaničnici u Rusiji su više puta negirali otpužbe za hakovanje.

„Sve što znamo o tome kako Rusija deluje i kako Putin kontroliše vladu bi ukazalo da kada je rečo ovako značajnom sajber upadu, govorimo o najvišem nivou vlade“ rekao je Rouds

Kremlj je prethodno negirao izveštaje da je ruski predsednik Vladimir Putin lično upravljao načinom na koji su hakovani podaci američkih demokrata tokom predsedničkih izbora u SAD, navodi AP.

Agencija navodi da je „En-Bi-Si njuz“ juče citirao američke obaveštajne zvanicnike koji tvrde da je Putin „lično umešan u tajnu ličnu kampanju“.

Na pitanje o ovim tvrdnjama, Putinov portparol Dmitrij Peskov ih je odbacio kao „smešnu glupost“.

AP dodaje da je Rusija, koju je CIA okrivila za pomaganje novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu na prošlomesečnim predsedničkim izborima, žestoko negirala optužbe da je orkestrirala rad hakera protiv demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar