U trendu

Bela kuća: Tramp tražio ostavku Flina zbog manjka poverenja

Američki predsednik Donald Tramp tražio je ostavku svog, sad već bivšeg, savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, jer je njegovo poverenje u Flina opalo do tačke da je osećao da mora da promeni nešto, izjavio je danas portparol Bele kuće Šon Spajser.

Flin je danas podneo ostavku nakon što je otkriveno da je razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom o sankcijama koje je administracija bivšeg predsednika SAD Baraka Obame uvela Moskvi, pre nego što je Tramp preuzeo dužnost, i prevario potpredsednika SAD Majk Pensa tvrdeći da nije bilo tog razgovora.

Spajser je rekao da je Tramp bio zabrinut da je Flin „obmanuo“ američkog potpredsednika Majka Pensa zbog svojih kontakata sa ruskim zvaničnicima, pre nego što je Tramp stupio na dužnost.

Tramp, dodao je, razmatrao je „Flinovu situaciju“ nekoliko nedelja, preneo je Rojters.

Američki ministar odbrane Džejms Matis odbacio je navode da će ostavka Flina imati uticaj na njegovo prvo putovanje u Evropu na toj poziciji, tokom kojeg će se sastati sa NATO saveznicima.

„Iskreno, to nema uticaja. Očigledno nisam promenio razlog zbog kojeg odlazim tamo. To ne menja moju poruku uopšte“, rekao je Matis novinarima ubrzo nakon što je sleteo u Brisel.

On je, istovremeno, pohvalio NATO, ali je ukazao na potrebu da se Alijansa prilagodi izazovima koje predstavlja Rusija.

Penzionisani general Kit Kelog, koji je bio šef osoblja Saveta za nacionalnu bezbednost, imenovan je za vršioca dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost, dok Tramp ne odluči ko će biti imenovan za novog savetnika.

Flinova ostavka desila se samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Ministarstvo pravde upozorilo Belu kuću prošle nedelje da bi Flin mogao biti „ranjiv na ucene“ zbog kontakata sa Ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom pre inauguracije Trampa 20. januara.

Flin je ranije kazao potpredsedniku Pensu da nije razgovarao sa ambasadorom te zemlje, a takav kontakt bi mogao da bude kršenje američkog zakona, jer običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku.

Kako se navodi, u opticaju za novog savetnika za nacionalnu bezbednost su pored Keloga i bivši direktor CIA-e Dejvid Petreus i bivši zamenik komandira američke centralne komande Robert Hauard, za koga se ističe da je favorit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.