Bela kuća: Trampova osuda se odnosila i na ekstremno desne grupe

Izjava američkog predsednika Donalda Trampa u kojoj je on osudio mržnju i netrpeljivost na skupu u saveznoj državi Virdžiniji, odnosila se i na bele rasiste, neonaciste i grupe bliske nekadašnjoj rasističkoj organizaciji Kju-kluks-klan (KKK), saopštila je danas Bela kuća.

„Predsednik (Tramp) je u jučerašnjoj izjavi naglasio da osudjuje sve oblike nasilja, netrpeljvosti i mržnje. Naravno da to uključuje bele rasiste, Kju-kluks-klan, neonaciste i sve ekstremističke grupe“, navela je Bela kuća, a prenosi Frans pres.

Juče je u gradu Šarlotsvil, u saveznoj državi Virdžinija, 32-godišnja žena poginula, a 19 ljudi je povredjeno kada je automobil uleteo u masu posle skupa ekstremnih desničara, tokom sukoba izmedju učesnika tog skupa i učesnika kontramitinga. Tokom nadgledanja jučerašnjeg skupa poginula su i dva policajca pošto se njihov helikopter srušio.

Tramp se našao na udaru kritika, čak i njegovih republikanaca, jer je za jučerašnje nasilje okrivio mržnju i netrpeljivost „brojnih strana“, a nije jasno osudio bele ekstremističke grupe sa skupa, navodi AFP.

Skup ekstremnih desničara održan je u znak protesta zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju u gradskom parku u Šarlotsvilu. Robert Edvard Li (1807-1870) bio je general SAD, a kasnije komandant snaga separatističke Konfederacije Juga u Američkom gradjanskom ratu (1861-1865) i smatra se jednim od najznačajnijih vojnih zapovednika u istoriji SAD.

Predsednik SAD je ranije kritikovan zbog popustljivog stava prema ekstremno desnim grupama, medju kojima već dugo vremena ima dosta pristalica zbog stavova protiv imigranata i drugih vrućih tema.

Posle Trampove pobede na izborima došlo je do uspona ekstremističkog pokreta „alt-right“ (alternativna desnica), a novom usponu se nada i KKK.

KKK zagovara superiornost bele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Pripadnici tog pokreta su, u cilju ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa, koristili i terorističke metode, zastrašivanje i nasilje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike