najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Belgija i Holandija razmenjuju teritorije bez sporenja

Holandija i Belgija dogovorile su se da razmene deo teritorije oko njihove isprepletane granice koja je samo zadavala glavobolje obema zemljama.

Kroz istoriju granice su izazivale nevidjena krvoprolića, večne svadje i dugogodišnje pravne sporove zbog čega se planirana prijateljska razmena teritorije izmedju Holandije i Belgije čini izuzetnom. 
 
Koji je razlog za takvu velikodušnost, pita agencija AP. „Zato što to ima smisla“, rekao je gradonačenik belgijskog mesta Vizea Marsel Neven. 

Belgija će izgubiti istureno parče zemlje u reci Mezi koja deli dve zemlje. Ona će izgubiti deo teritorije sa prelepom prirodom, ali će se istovremeno osloboditi pravnog košmara stvorenog vremenom kako je reka krivudala i pretvorila taj deo teritorije koji pripada Belgiji, veličine oko 15 fudbalskih terena, u poluostrvo povezano kopnom samo sa Holandijom.

Kako je vreme prolazilo govorilo se da na toj teritoriji vlada sve veće bezakonje, da je to postalo utočište za trgovce drogom i tajne seksualne izlaske. Zatim su pre oko tri godine prolaznici naleteli na telo bez glave. Obavestili su o tome holandske vlasti koje su im rekle da je to belgijska teritorija i da ne mogu ništa da urade, rekao je Žan-Fransoa Dišen, komesar policije regiona Donje Meze. 

Holandjani nisu mogli tamo da idu jer je belgijska teritorija a za belgijsku policiju i sudske vlasti bilo je jako komplikovono da tamo stignu. Morali su da idu čamcima, a jednom kad stignu morali su da iskaču u vodu jer na tom delu nema nikakvih molova ili pristaništa. Tako su u ovom slučaju čamcima morali da idu forenzičari, patolozi i policajci i da iskaču iz njih sa sve opremom.

Uskoro neće više biti potrebno gacati kroz vodu, pošto će mirna razmena teritorije postati realnost.

„Trebalo je mnogo ranije to da uradimo“, rekao je Neven.

Pripremne radnje su obavljene i parlamenti dve zemlje trebalo bi da okončaju sporazum 2016, rekao je Neven. To je skoro dva veka od kada su postavljeni granične oznake 1843.

I sve će to biti obavljeno uz smešak iako će Belgija dobiti samo mali deo oko kanala koji je izgradjen da se poboljša saobraćaj izmedju dve zemlje.

„U suštini ovako nešto je vrlo retko, ali može da se dogodi“, rekao je advokat Malkolm Šo, stručnjak za medjunarodne granične sporove. On je rekao da je komplikovana istorija dovela do preplitanja granice u oblasti gde se dodiruju Belgija, Holandija i Nemačka, sa enklavama i čudnim vijuganjima.  

Dogadjaju se prekogranične razmene teritorije ali najčešće posle žestokih svadja, navodi AP.

Na granici Indije i Bangladeša ovog leta rešen je spor koji je trajao od kada je Indija stekla nezavisnost od Britanije 1947. godine, prema kome su dve zemlje razmenile više od 150 džepova teritorije. 

Početkom ovog meseca najviši UN sud je rešio spor izmedju dve centralnoameričke zemlje. Sud je presudio da je Nikaragva narušila teritorijalni integritet Kostarike u dugogodišnjem sporu oko komada zemlje blizu obala Karipskog mora.

„Ovo je moguće izmedju Belgije i Holandije jer dve zemlje imaju vekovima mnogo veza i posle Drugog svetskog rata teritorija više nije bila toliko važna,“ rekao je stručnjak za medjunarodno pravo Lik de Vos.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike