U trendu

Belgija: Povratak stranih boraca ID zabrinjava Evropu

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders izjavio je danas da bi mogući ubrzaniji povratak „stranih boraca“ u Evropu zbog poraza džihadista Islamske države u Siriji i Iraku izazvao zabrinutost u Evropskoj uniji (EU).

Rejnders, koji je danas razgovarao u Briselu s francuskim kolegom Žan-Markom Eroom, rekao je da je u takvoj situaciji neophodna bolja saradnja u razmeni podataka izmedju zemalja odakle potiču ti „borci“.

„Zahvaljujući napretku vojne koalicije u Siriji i Iraku, mnogi gradovi i čitave provincije su oslobodjene od džihadista, ali postoji i zabrinutost o povratku tih boraca ili njihovom dolasku u EU“, rekao je belgijski ministar.

Ero je rekao da su Francuska i Belgija, u kojima su izvedeni teroristički napadi, postigle napredak u razmeni podataka o džihadistima ili potencijalnim borcima Islamske države.

U odnosu na broj stanovnika, Belgija je jedna od evropskih zemalja odakle je u Siriju i Irak otišlo najviše „boraca“ Islamske države.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, više od 270 belgijskih državljana „verovatno je u Siriji“, dok je 190 pokušalo da ode u Irak ili Siriju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.