najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Belgija: Povratak stranih boraca ID zabrinjava Evropu

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders izjavio je danas da bi mogući ubrzaniji povratak “stranih boraca” u Evropu zbog poraza džihadista Islamske države u Siriji i Iraku izazvao zabrinutost u Evropskoj uniji (EU).

Rejnders, koji je danas razgovarao u Briselu s francuskim kolegom Žan-Markom Eroom, rekao je da je u takvoj situaciji neophodna bolja saradnja u razmeni podataka izmedju zemalja odakle potiču ti “borci”.

“Zahvaljujući napretku vojne koalicije u Siriji i Iraku, mnogi gradovi i čitave provincije su oslobodjene od džihadista, ali postoji i zabrinutost o povratku tih boraca ili njihovom dolasku u EU”, rekao je belgijski ministar.

Ero je rekao da su Francuska i Belgija, u kojima su izvedeni teroristički napadi, postigle napredak u razmeni podataka o džihadistima ili potencijalnim borcima Islamske države.

U odnosu na broj stanovnika, Belgija je jedna od evropskih zemalja odakle je u Siriju i Irak otišlo najviše “boraca” Islamske države.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, više od 270 belgijskih državljana “verovatno je u Siriji”, dok je 190 pokušalo da ode u Irak ili Siriju.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike