U trendu

Belgija: Uhapšeno devet osoba zbog fudbalskog skandala

BRISEL – Broj uhapÅ¡enih u okviru opseÅŸne istrage belgijskih vlasti o velikoj finansijskoj prevari i nameÅ¡tanju fudbalskih utakmica porastao je na devet, javlja AP.

Kako navodi, tri dana nakon operacije koja je bila fokusirana na devet belgijskih klubova, i nakon racija u sedam zemalja, podnete su optuşnice koje uključuju pripadnost kriminalnoj organizaciji, nameštanje utakmica, pranje novca i korupciju.

U ovoj međunarodnoj akciji, tokom koje su izvedene 44 racije, učestvovala je i Srbija, kako je ranije izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Među uhapšenima je troje agenata i jedan sudija iz prve lige, navodi AP.

Ranije je preneto da je belgijska policija privela i srpskog fudbalskog menadÅŸera Dejana Veljkovića, zajedno sa trenerom Klub BriÅŸa Ivanom Lekom, zbog sumnji u nameÅ¡tanje utakmica, pranje novca i korupciju.

Leko, koji je oslobođen svih optuÅŸbi, govorio je juče sa istraÅŸiteljima zajedno sa fudbalskim menadÅŸerima Mogijem Bajatom i Dejanom Veljkovićem.

Belgijski tuÅŸioci navode da su optuÅŸnice za nameÅ¡tanje utakmica usredsređene na borbu za opstanak u prvoj ligi proÅ¡le sezone i da ne uključujuju velike klubove.

Prethodno je objavljeno da je uhapšeno pet osoba, od kojih su četiri optuşene za korupciju, a peta za pranje novca.

Tuşioci su saopštili da u nameštanju utakmica nisu učestvovali najbolji belgijski klubovi, ali da su dvojica uhapšenih dovedeni u vezu sa nekim od najjačih klubova, kao što su Anderleht, Klub Briş i Standard Lijeş.

Istraga je trajala godinu dana i bila je usmerena na radnje fudbalskim menadÅŸera tokom transfera. IstraÅŸitelji su posebno obratili paÅŸnju na pranje novca, izbegavanje poreza i korupciju, navodi AP.

Tokom istrage, pronađeni su dokazi nameštanja utakmica.

Na najveći fudbalski skandal u Belgiji u poslednjih nekoliko decenija reagovao je i veteran belgijske fudbalske reprezentacije Vinsent Kompani, koji je izjavio da nije iznenađen, jer je „sektor bio godinama pod velom tajni“.

„Stvar je Å¡to ne razumem kako nije doÅ¡lo do potpune transparentnosti na međunarodnom nivou“, izjavio je Kompani, prenosi AP.

AP navodi da je belgijska liga postala poznata kao glavno trşište za jeftine strane igrače, uglavnom iz Afrike.

Agencija dodaje da malo koji od tih igrača ikada dosegne vrhunski nivo, a da se u poslednjih nekoliko godina sve više priča o trgovini ljudima unutar fudbalskog sektora u Belgiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.