Belgija uvodi strožije mere na granicama

BRISEL, 15. januara ( Tanjug) – Belgijske vlasti uvode strožije propise za putnike koji ulaze u zemlju iz svih trećih zemalja uključujući i Veliku Britaniju, a odluka je doneta radi zaustvaljanja novog soja virusa, ali i novog talasa panedemije.

Od sada će se svim putnicima koji nemaju glavno prebivalište u Belgiji, a u zemlju stižu avinonima, brodovima, vozovima ili autobusima tražiti tzv. Obrazac za lokaciju putnika.

Osim toga, putnici koji dolaze iz crvene zone i nemaju prebivalište u Belgiji moraju da podnesu na uvid negativni PCR test pre ulaska u zemlju.

Do kraja dana očekuje se da nadležne vlasti daju preporuku i kada je reč o sve učestalijim pozivima na zatvaranje granica zemlje odnosno zabranu svih putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Zdravstveni radnici upozoravaju da je u Belgiji registrovano najmanje 100 slučajeva infekcije novim i zaraznijim sojem virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji i naglašavaju da bi zvanična zabrana putovanja bila najbolji odgovor na trenutnu situaciju.

Istovremneo, vlasti u zemlji ukazuju na to da je zatvaranje granica ”lakše reći nego učiniti” imajući u vidu centralnu poziciju i tranzitni značaj Belgije, ali i propise EU kojima podleže ovakva nacionalna mera zemalja članica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.