U trendu

Belgija za osnivanje evropske obaveštajne agencije

Belgija smatra da bi trebalo uspostaviti evropsku obaveštajnu agenciju čiji glavni cilj bi bio da ojača saradnju u borbi protiv terorizma, izjavio je danas belgijski premijer Šarl Mišel (Charles Michel). 

„Danas imamo teškoću, razmene informacija na evropskom nivou su bilateralne. Danas nema usklađenih obaveštajnih aktivnosti na evropskom nivou“, rekao je Mišel za francuski radio RTL. 

Tokom istrage o džihadističkim napadima 13. novembra u Parizu, u kojima je poginulo 130 osoba, otkriveni su propusti u saradnji tajnih službi. 

„Kad bi obaveštajne službe u pogledu razmene informacija funkcionisale bez propusta, nikada više ne bi bilo nijednog napada u svetu“, rekao je on. 

Dodao je da bi trebalo što pre uspostaviti evropsku obaveštajnu agenciju, evropsku CIA, kako bi se objedinile informacije o pojedincima za koje se sumnja da imaju sklonosti ka radikalnim ispadima, kao i da bi se „razotkrili oni sa neprijateljskim namerama“, rekao je on. 

„Čak i vaš (francuski) ministar unutrašnjih poslova (Bernar) Kaznev (Bernard Cazeneuve) se protivi mom predlogu uspostavljanja evropske obaveštajne agencije“, konstatovao je belgijski premijer. 

Evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos već je u petak predložio da se osnuje evropska obaveštajna agencija, ali bi to iziskivalo izmenu osnivačkih ugovora EU, a deo zemalja, uključujući i Nemačku, neskriveno se protivi tome. 

„Ne bi trebalo da rasipamo energiju na evropsku obaveštajnu agenciju. Ne mogu da zamislim da bismo mogli da odustanemo od nacionalnog suvereniteta“ u ovoj oblasti, rekao je odmah nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer (Thomas de Maiziere), koji smatra da se treba usredsrediti na poboljšanje razmene informacija između postojećih institucija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.