U trendu

Belgijanci biraju evropske, federalne i regionalne poslanike

BRISEL, 26. maja ( Tanjug) – U Belgiji, gde se nalazi i sedište EU, danas se glasa za Evropski parlament, ali i za novi sastav belgijskog Federalnog parlamenta i Parlamenta regiona Brisela. Glasanje u Belgiji je obavezno, a izlazanost među najvišima u EU.

Punoletni građani Belgije, njih preko osam miliona, kao i građani EU sa boravištem u Belgiji odlučuju danas o svojim predstavnicma u Evropskom parlamentu gde Belgija ima 21 mesto.

Evropski izbori u Belgiji održavaju se svake pete godine paraleno i sa federalnim i regionalnim izborima u državi. Belgijanci će danas izabrati i 150 članova Predstavničkog doma i 50 senatora kao i 89 predstavnika Briselskog regionalnog parlamenta.

Glasanje u Belgiji odvija se na dva načina, putem kompijutera što je omogućeno u većini flamanskih opština, u svim opštima regiona grada Brisela i u opštinama nemačkog govornog područja.

Tradicionalno glasanje ”olovkom i papirom” odvija se u opštinama valonske regije i u ostatku flamaskih opština.

Obzirom na činjenicu da izborni zakon u Belgiji propisuje obavezu glasanja uz mogućnost sankcionisanja građana koji ne ispune tu svoju dužnost ne čudi i činjenica da Belgija drži evropski rekord sa oko 90 procenta izlaznosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar