U trendu

„Belgijski avioni napali kurdsko selo“

Rusko Ministarstvo odbrane je danas iznelo detaljne informacije o vazdušnim napadima na sirijsko selo Hasadžek kada su život izgubili civili, i istovremeno je obećalo da će te informacije predati belgijskim vlastima.

“Danas iznete informacije o operaciji belgijskih F-16 na nebu Sirije će vojnim i diplomatskim kanalima biti preneta belgijskoj strani”, rekao je novinarima portparol ruskog MInistarstva Igor Konašenkov.

Tokom vazdušnog napada na to kurdsko selo poginulo je šest a ranjen četvoro civila.

Podaci ruske PVO ukazuju da su vazdušni napad izvele avionic F-16 belgijskog ratnog vazduhoplovstva, koji su deo međunarodne koalicije.

Avioni su, prema rečima Konašenkova, poleteli iz jordanske baze As-Salti, potom ušli u irački vazdušni proctor, i zatim u Siriju.

Ministar odbrane Belgije Steven Vandeput je ranije kategorički odbacio tvrdnje o tome da su belgijski avioni učestvovali u napadu na selo, a prema mišljenju Konašenkova, on “ili svesno uvodi u zabludu belgijsku i svetsku javnost, ili njegovi potčinjeni zajedno sa američkim kolegama obmanjuju belgijsko rukovodstvo”.

Agencija RIA Novosti takođe navodi reči Konašenkova da SAD nisu obavestile Rusiju 18. oktobra o borbenom letu na selo Hasadžek.

“Tokom razmene informacija sa američkim kolegama oni nas, da ne bi došlo do incidenata u vazduhu, po pravilu obaveštavaju o letovima američkih aviona. Ipak, kada je reč o letu belgijskih aviona nikakvog obaveštenja 18. oktobra nije bilo”, dodao je Konašenkov.

Konašenkov je, takođe, rekao da Rusija raspolaže sredstvima PVO koja omogućavaju danonoćni nadzor situacije u vazdušnom prostoru praktično iznad cele Sirije i izvan njenih granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar