U trendu

Belorusi demonstrirali protiv Lukašenka u Kijevu, Varšavi, Dablinu i Berlinu

Beloruski državljani koji žive u inostranstvu, gnevni zbog intenziviranja obračuna sa političkim protivnicima u njihovoj zemlji, demonstrirali su danas protiv autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka u više evropskih gradova.

Protesti Belorusa kojima se pridružilo i lokalno stanovništvo, održani su u Kijevu, Varšavi, Dablinu i Berlinu, sa zahtevom da beloruske vlasti oslobode opozicionog aktivistu i novinara Romana Protaševiča.

Protaševič i njegova devojka uhapšeni su pre šest dana na aerodromu u Minsku, pošto su beloruske vlasti naložile sletanje avionu kompanije Rajaner, na letu od Atine do litvanskog Vilnjusa. Minsk tvrdi da je avion preusmeren zbog pretnje bombom, dok Zapad oštro osudjuje taj čin i opisuje ga kao otmicu aviona.

Belorusi su današnjim protestima obeležili i godišnjicu hapšenja prodemokratskog aktiviste i blogera Sergeja Tihanovskog, čija je žena Svetlana, učestvujući umesto njega, postala glavni rival Lukašenku na izborima u avgustu 2020. godine.

„Korak po korak, u Belorusiji se gradi Severna Koreja“, rekao je demonstrant Sergej Bulba u Kijevu, gde je protestovalo oko 100 Belorusa.

Demonstranti u Kijevu su nosili slike Lukašenka i udarali ih papučama, u skladu sa sloganom „Zgazi bubašvabu“, koji je popularizovao Sergej Tihanovski, uhapšen kada je policajac povredjen u tuči na njegovom predizbornom skupu.

Protest nekoliko desetina Belorusa danas je održan i u Minsku.

Beloruska vlast je počela oštar obračun sa neistomišljenicima kada su posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova, trajali su sve do zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima.

Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izveštavali sa protesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.