Belorusija proterala sve letonske diplomate, Letonija uzvratila istom merom

Belorusija je naredila danas proterivanje ambasadora i celokupnog osoblja Ambasade Letonije u Minsku, optuživši letonske vlasti da su tokom svetskog takmičenja u hokeju državnu belorusku zastavu zamenile zastavom opozicije.

„Letonski ambasador zamoljen je da napusti zemlju za 24 časa. Ukupno diplomatsko, administrativno i tehničko osoblje ambasade takodje je pozvano da napusti Belorusiju u roku od 48 sati“, rekao je ministar spoljnih poslova Vladimir Makej, prenela je zvanična novinska agencija Belta.

Ubrzo posle ove objave, stigla je objava Letonije da ona proteruje beloruskog ambasadora i beloruske diplomate.

Belorusija je na meti medjunarodne kritike zbog jučerašnjeg prinudnog spuštanja u Minsk aviona irskog Rajanera i hapšenja beloruskog opozicionog novinara koji je bio medju putnicima. Avion koji je leteo iz Atine za Viljnus, u Litvaniji, drugoj baltičkoj republici, bio je spušten zbog navodne pretnje bombom.

Letonski ambasador Ejnars Emanis, pozvan je na razgovor u belorusko ministarstvu spoljnih poslova posle „uvreda nacionalne zastave republike Belorusije“.

Danas je na mestu gde su podignute zastave zemalja koje učestvuju na svetskom prvenstvu u hokeju koje je u toku, zamenjena beloruska nacionalna zastava crveno belom zastavom beloruske opozicije.

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej rekao je da takve provokativne radnje ne mogu ostati bez odgovora.

Gradonačelnik Rige Martins Stakis i letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič učestvovali su u zameni zastave.

„Medju zastavama Svetskog prvenstva u hokeju podižemo zastavu slobodne Belorusije. Tu zastavu su nam dale političke izbeglice Belorusije. Zastavi koja simbolizuje režim angažovan u državnom terorizmu nema mesta u Rigi“, napisao je na Tviteru gradonačelnik Rige Martins Stakis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.