U trendu

Benet: Izrael pristupa konfliktu u Ukrajini odgovorno

TEL AVIV – Izraelski premijer Naftali Benet izjavio je danas da njegova vlada pristupa konfliktu u Ukrajini „umereno i odgovorno“.

Obraćajući se putem televizije nakon nedeljnog sastanka vlade, Benet nije pominjao ukrajinski predlog Izraelu da bude posrednik u razgovorima sa Rusijom, preneo je Rojters.

Dok je izraelski ministar spoljnih poslova osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini, Benet se suzdržao od takvih ocena.

„Molimo se za dobrobit ukrajinskih građana i nadamo se da će se dalje krvoproliće sprečiti. Ponašamo se umereno i odgovorno“, naglasio je Benet.

Predsednik vlade je rekao da Izrael šalje 100 tona humanitarne pomoći Ukrajini, u šta ulaze dezinfekciona sredstva, medicinska oprema i šatori, a pomoć će stići u Ukrajinu za nekoliko dana.

Ministar unutrašnjih poslova Ajelet Šaked u subotu je rekao da se zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da Izrael bude posrednik „i dalje procenjuje“, ali nije više govorio na tu temu tokom razgovora za TV „Kanal 12“.

Ruska ambasada odbila je da komentariše ove navode.

Izrael ima dobre odnose sa obe strane u konfliktu, izjavio je visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Geri Koren za radio stanicu „Kan“.

Na pitanje da li relativno slabo osuđivanje Rusije ima za cilj da drži opciju otvorenom da Izrael bude posrednik, Koren je odgovorio potvrdno, rekavši radijskom voditelju da je „tačno tako kako je opisao“.

Izrael je dom stotina hiljada imigranata iz Rusije i Ukrajine, a u te dve zemlje živi velika jevrejska zajednica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.