U trendu

Beni Ganc, bivši komandant vojske, pokušava da pobedi Netanjahua

Beni Ganc, vodja saveza partija centra, glavni je rival premijera Izraela Benjamina Netanjahu na izborima koji će se u utorak održati u Izraelu.

On je poštovani bivši komandant izraelske vojske koji tvrdi da može da bude na premijerskoj funkciji.

Šezdesetgodišnji Ganc, nekadašnji padobranac, nije imao političkog iskustva kada je u decembru najavio da će biti Netanjahuov rival na izborima u aprilu.

Od tada se predstavljao kao neko ko može da doprinese prevazilaženju podela u izraelskom društvu za koje tvrdi da ih je Netanjahu povećao.

Za mnoge svoje pristalice on je protiv Netanjahua, možda više lično nego u politici u kojoj imaju dodirnih tačaka, posebno u odnosu na bezbednost Izraela.

Gancov savez Plavo belo (Kahol Lavan) osvojio je isto kao i Netanjahuov konzervativni Likud 35 poslaničkih mandata na izborima u aprilu, ali je Netanjahu predsednik Izraela Ruven Rivlin poverio zadatak da formira vladu.

Netanjahu u tome nije uspeo i odlučio je da se održe novi izbori uprkos tome što je suočen sa potencijalnom optužnicom za korupciju.

Ganc je u nedavnom predizbornom govoru u Haifi na severu Izraela rekao da ovog puta rezultat izbora mora biti jasan pobednik.

„Ovi izbori nisu druga šansa posle kojih će uslediti nova šansa. Ko god ne glasa prećutno se slaže s ugrožavanjem izraelske demokratije“, rekao je on.

Ganc je bio izraelski vojni izaslanik u SAD od 2005. do 2009. godine, a načelnik Generalštaba od 2011. do 2015. i hvalio se na video snimcima koliko je palestinskih ekstremista ubijeno i ciljeva uništeno pod njegovom komandom za vreme rata protiv Hamasa u Gazi 2014.

Završio je istoriju na Univerzitetu Tel Aviv i ima master iz političkih nauka sa Univerziteta u Haifi i još jedan master Univerziteta nacionalne odbrane u SAD.

On obećava da će zauvek zadržati kontrolu na dolinom Jordana na Zapadnoj obali i izraelski suverenitet na anektiranim istočnim Jerusalimom.

U savezu partije Plavo belo su dva bivša šefa vojske Moše Ajalon i Gabi Aškenazi.

Mnogi članovi tog saveza godinama su radili sa Netanjahuom na sličnim bezbednosnim pitanjima, uključujući pretnju Irana, libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa.

Zato poznavaoci prilika ne predvidjau promene u odnosu na bezbednosnu politiku ako Ganc postane premijer.

On je najavio da će poboljšati javne službe i da neće tolerisati korupciju, što je aluzija na optužbe s kojima je suočen Netanjahu.

Što se Palestinaca tiče manifest Gancovog saveza predvidja odvajanje od njih ali ne pominje posebno rešenje sukoba po modelu dve države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Ganc se zalaže za uvodjenje gradjanskog braka i komentatori kažu da mu je cilj da privuče glasače iz Netanjahuove desničarske koalicije.

Da bi se tome suprotstavio Netanjahu Ganca i njegove kolege označava slabom levicom, što analitičari smatraju neosnovanim i tvrde da je savez centristički.

Finalna ispitivanja javnog mnjena pred izbore pokazuju da će i Netanjahuova partija i Gancov savez osvojiti isti broj poslaničkih mesta 32, odnosno da je to ponovo mrtva trka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.