U trendu

Beograd postaje centar četvrte industrijske revolucije

ŽENEVA – U sedištu Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Ženevi, danas je potpisan Sporazum o uspostavljanju Centra WEF-a za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, prvog takvog u regionu Zapadnog Balkana.

Paraf na sporazum stavili su direktor vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i Džeremi Jurgens, izvršni direktor zadužen za centre WEF- za četvrtu industrijsku revoluciju, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i osnivača i izvršnog direktora WEF-a Klausa Švaba i predsednika WEF-a Borgea Brendea.

Centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji biće 16. u mreži centara WEF-a u svetu i prvi u regionu Zapadnog Balkana.

Novi Centar počeće sa radom 1. marta, a funkcionisaće kao neprofitna organizacija i platforma za javno-privatno partnerstvo i saradnju za četvrtu industrijsku revoluciju, dok će fokus rada biti na veštačkoj inteligenciji i bioinženjeringu.

Radiće u okviru vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu, a sarađivaće sa naučnim institutima, državnim ustanovama i privatnim sektorom.

Zvaničnici Srbije i u prethodnom periodu isticali su da naša zemlja ima šansu da iskoristi četvrtu industrijsku revoluciju i bude čak i jedan od njenih lidera i pobednika.

Sporazum je jedan korak u daljem napretku u toj oblasti, a uz to često je isticana i činjenica da IT sektor i kreativna industrija predstavljaju najbrže rastući sektor u srpskoj ekonomiji.

Ekosistem formiran oko Centra koristiće infrastrukturu Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, Centra za sekvenciranje genoma i budućeg bioekonomskog centra – BIO4 ?ampus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar