U trendu

Berbok: Svedskoj i Finskoj potrebne bezbednosne garancije

BERLIN – Nemačka je preduzela sve pripremne radnje za brzi proces ratifikacije ukoliko Finska i Švedska odluče da podnesu zahtev za članstvo u NATO, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, ističući potrebu ove dve zemlje za bezbednosnim garancijama.

„Nemačka je pripremila sve za brzi proces ratifikacije“, rekla je Berbokova novinarima drugog dana razgovora sa svojim kolegama iz NATO u Berlinu.

Ona je dodala da su se ministri na sinoćnjoj večeri složili da ne bi trebalo da bude „sive zone“ između momenta kada se Finska i Švedska prijave i onoga kada se pridruže NATO, prenosi Rojters.

„Ako odluče da se pridruže, one to mogu brzo da učine. Moramo da se pobrinemo da im damo bezbednosne garancije, jer ne sme biti prelaznog roka sa sivom zonom tokom kojeg je njihov status nejasan“, rekla je ona.

Berbokova je mislila na period ratifikacije koji može da potraje i do godinu dana, a tokom kojeg dve nordijske zemlje još neće biti zaštićene članom 5 NATO koji garantuje da je napad na jednog saveznika napad na sve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar