U trendu

Berlin menja nazive ulica, odaje počast afričkim borcima za nezavisnost

Berlin će promeniti nazive više ulica koje podsećaju na nemačku kolonizaciju Afrike i umesto toga će odati počast afričkim borcima za nezavisnost.

Posle više od deset godina debate, partije levice u četvrti Mite su juče usvojile dokument koji predvidja promenu naziva četiri ulice u području nazvanom „afrička četvrt“, rekla je portparolka Grada Berlina Melita Ersek.

„Konačna odluka će biti doneta u roku od mesec dana. To je uobičajeno vreme da se partijske preporuke odobre“, rekla je ona.

Za promenu naziva su odabrane ulice koje nose imena ljudi vezanih za brutalnu nemačku okupaciju Namibije (1884-1918), gde su Nemci izmedju 1904. i 1908. pobili više desetina hiljada pripadnika plemena Herero i Nama. Taj masakr istoričari smatraju prvim genocidom u 20. veku.

“ ‘Afrička četvrt’ i danas slavi nemački kolonijalizam i njegove zločine. To nije u skladu s našim shvatanjem demokratije i predstavlja veliki udarac reputaciji Berlina“, navodi se u dokumentu.

Navedene su ulice Peterzale, nazvana po Karlu Petersu, osnivaču Nemačke istočne Afrike, današnje Tanzanije; Trg Nahtigal, nazvan po Gustavu Nahtigalu koje je 1884. anektirao Kamerun i Togo; i Ulica Lideric, koja je ime dobila po Adolfu Lidericu, osnivaču Nemačke jugozapadne Afrike.

Te ulice će biti nazvane po borcima protiv nemačke kolonijalne okupacije – heroj kamerunske nezavisnosti Rudolf Manga Bel, žena iz plemena Herero i borac protiv Nemaca Ana Mungunda, poglavica plemena Nama Kornelijus Frederiks. Četvrta ulica će biti nazvana Maži-Maži, po imenu datom ustanku plemena istočne Afrike protiv nemačkih kolonizatora (1905-1907).

Ta odluka je deo višegodišnjeg nemačkog preispitivanja kolonijalističke prošlosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.