U trendu

Berlin: Možda ćemo vraćati izbeglice u Hrvatsku i Sloveniju

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je danas da ne isključuje mogućnost vraćanja izbeglica u Hrvatsku i Sloveniju, budući da u tim članicama Evropske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uslovi.

„Budući da se u Grčkoj prema izbeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primenu Dablinskog sporazuma za tu zemlju. I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbeglica u te zemlje“, rekao je De Mezijer u intervjuu za dnevnik Štutgarter nahrihten, a preneo portal Index.hr.

Ministar je objasnio razloge zbog kojih trenutno ne funkcioniše Dablinski sporazum, prema kome izbeglice moraju biti zadržane u onim zemljama članicama EU u kojima su prvi put stupile na tlo Unije.

Nekoliko nemačkih sudova je u prošlosti donelo presude prema kojima se izbeglice, odnosno tražioci azila, ne smeju vraćati u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uslovi.

„Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uslovi za prihvat izbeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodeljene Grčkoj kako bi se to stanje promenilo“, rekao je nemački ministar, osvrnuvši se i na sve češću pojavu neprihvatljivog ponašanja izbeglica koje odbijaju smeštaje koje im dodeljuju vlasti.

De Mezijer je naglasio da će nemačke vlasti preduzeti sve kako bi iz zemlje što pre proterale oni koji nemaju izgleda za ostanak u Nemačkoj, a to su pre svega državljani zemalja zapadnog Balkana, prvenstveno Albanci, ali i Avganistanci koji u poslednje vreme dolaze u Nemačku.

„Mi mladim ljudima iz Avganistana moramo dati do znanja da su oni potrebni pri izgradnji svoje zemlje. Mnogi dolaze iz sigurnih delova zemlje poput Kabula. Mi im moramo reći: Ne možete dobiti azil samo zato jer vam ne odgovara stanje u vašoj zemlji. Zato ćemo svaki zahtev za azilom državljana Avganistana pomno ispitati“, kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar