U trendu

Berlin: Obeležena 75. godišnjica neuspelog atentata na Hitlera

BERLIN – Nemačka je danas, na 75. godišnjicu neuspelog atentata na Hitlera, u Berlinu odala počast zaverenicima, a kancelarka Angela Merkel poručila je da postoje trenuci u kojima je neposlušnost obaveza i dodala da treba izvući pouke iz prošlosti, prenosi Hina.

„Mi moramo da održavamo sećanje i odajemo počast. Mi moramo da se pobrinemo za to da pouke iz prošlosti ne izblede“, rekla je Merkelova u istorijskom bloku zgrada Bendler, u kvartu Tirgarten, u kojem se danas nalazi Ministarstvo odbrane Nemačke.

Na tom mestu su 20. jula 1944. godine pogubljeni organizatori i izvršitelji neuspelog atentata na Adolfa Hitlera okupljeni oko pukovnika Klausa Šenka Grafa von Štaufenberga.

Tu tradicionalno svake godine na ovaj dan vojnici Bundesvera polažu zakletvu, pa je tako ovog puta Merkelova pre komemoracije prisustvovala polaganju zakletve oko 400 novih nemačkih vojnika.

Kancelarka iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) je, obraćajući se vojnicima, poručila da je sećanje na atentatore važno u aktuelnoj borbi protiv ekstremne desnice.

„Oni nas upozoravaju na to da budemo budni i da se borimo protiv rasizma i nacionalizma u svim oblicima i nijansama“, rekla je Merkelova.

Nova ministarka odbrane i predsednica CDU Anegret Kramp-Karenbauer je pre toga vojnike podsetila na to da Bundesver neguje tradiciju oficira koji su izgubili život u likvidacijama nakon neuspelog atentata.

„Ovi vojnici bili su uzor jer su ustali protiv nepravde, varvarstva i prezira prema ljudima“, rekla je Kramp-Karenbauerova kojoj je ovo bio prvi javni nastup na dužnosti ministarke odbrane.

AP podseća da je Fon Štaufenberg pokušao da ubije Hitlera tašnom-bombom 20. jula 1944. godine, ali je nacistički vođa preživeo atentat, jer je masivni sto sprečio puno dejstvo eksploziva.

Zaverenici su pogubljeni istog dana, a zbog ključne uloge u ovoj zaveri Fon Štaufenberg se danas u Nemačkoj slavi kao heroj i simbol otpora nacističkom režimu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar