U trendu

Berlin reaguje na Trampovu izjavu o Angeli Merkel

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp ignorisao je činjenice kada je izneo ocenu da je politika „otvorenih vrata prema izbeglicama“ nemačke kancelarke Angele Merkel rezultirala povećanjem kriminala, izjavio je nemački ministar za evropska pitanja Mihael Rot.

Tramp je juče na mitingu u Ohaju nazvao katastrofalnom odluku Merkelove da primi više od milion izbeglica i da njegov protivkandidat Hilari Klinton želi da bude kao nemačka liderka.

„Ukratko, Hilari Klinton želi da bude američka Angela Merkel, a vi znate kakvu je katastrofu masovna imigracija načinila Nemačkoj i nemačkom narodu. Kriminal je povećan do nezamislivog nivoa. To je katastrofa“, rekao je Tramp.

Rot je Rojtersu rekao da te Trampove procene nisu tačne i da je, imajući u vidu važnost američkih izbora u svetu, važno ispraviti izjave izrečene u okviru kampanje u stranim zemljama koje su zasnovane na „strahu, lažima i poluistinama“.

Podaci nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da kriminalna dela u 2015. nisu povećana u odnosu na prethodnu.

„Žao mi je što predsednički kandidat republikanaca iznosi takve stvari bez činjenične osnove“, rekao je Rot.

On je naveo da je Nemačka i dalje mirna zemlja gde se ljudi jedni prema drugima ophode s poštovanjem i da se i dalje ulažu napori da se izbeglice integrišu u društvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.