U trendu

Berluskoni: Ako moj blok pobedi, premijer će biti karabinjer

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni nagovestio je da bi, ukoliko njegov blok desnog centra pobedi na nacionalnim izborima zakazanim za početak 2018, novi premijer mogao biti karabinjer Leonardo Galiteli, general vojne policije.

„Imam mnogo imena, ali postoji neko ko je veoma sposoban… ko je imao uspeha i koga svi cene – general (Leonardo) Galiteli“, rekao je Berluskoni u sinioćnoj emisiji na državnoj televiziji RAI, prenosi danas Rojters.

Galiteli se nalazio na čelu karabinjera, vojnih policijskih snaga koje operišu pod kontrolom ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, od 2009. do 2015. godine, a trenutno je direktor državne agencije za antidoping.

Berluskoni je napomenuo da sa Galitelijem još nije razgovarao o toj ideji, a ranije je nagovestio da bi guverner Evropske centralne banke Mario Dragi ili generalni direktor kompanija „Fijat Krajsler“ Serđo Markione mogli da budu njegovi kandidati za premijera.

Inače, Berluskoniju (81) – koji je u četiri mandata bio premijer – zabranjeno je da obavlja državnu funkciju zbog osuđujuće presude iz 2013. za utaju poreza, koju on pokušava da preinači, ali traži alternativne kandidate u slučaju da izgubi pravnu bitku.

Ovaj milijarder i medijski tajkun podneo je ostavku na mesto premijera 2011. zbog seks skandala, nakon čega su ga mnogi „otpisali“, ali se vratio na političku scenu i njegova partija Forca Italija sada je ključna članica koalicije desnog centra koja vodi u anketama uoči izbora zakazanih za iduću godinu.

Berluskoni je najavio i da bi, ako njegov blok pobedi, želeo da u vladi vidi 12 osoba koje trenutno nisu deo političkog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar