U trendu

Beširi: Zakoni o vojsci – poruka bez značaja u praksi

KELN – Direktor Instituta za evropske poslove
Naim Leo Beširi ocenio je danas da usvajanje zakona o vojsci u kosovskoj skupštini ništa ne znači u praksi, i “da cemo sada samo umesto Kosovskih bezbednosnih snaga imati Kosovske oružane snage.“

“Pravo pitanje je zašto se to baš sada dešava, jer je Evropska unija bila protiv takvih poteza. Mislim da to nije dobro, jer mi pre svega već više od godinu dana nemamo suštinske pregovore Beograda i Prištine. Cini mi se da iza svega stoji neki pokušaj jacanja nacionalizma usled nekih unutrašnjih politickih previranja na Kosovu, kako bi sada moglo da se kaže: evo sada imamo i vojsku“, kaže Beširi za Dojče vele.

Na pitanje koliko je proces formiranja kosovske vojske, nezaustavljiv, Beširi ocenjuje da bi bilo preciznije reći da je to proces na koji Srbija ne može da utiče.

“Srbija svakako više nema ingerencije, osim preko Srpske liste, da utice na kosovski parlament i kosovsko društvo“, smatra Beširi.

On, takođe, primećuje da je ovo možda “samo uvod i želja određenih clanica Saveta bezbednosti da se UNMIK i KFOR eventualno povuku sa Kosova, kako bi u jednom trenutku za bezbednost građana bile zadužene Oružane snage Kosova“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar