najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Besplatan prevoz u Atini do otvaranja banaka

Javni prevoz u grčkoj prestonici biće besplatan nedelju dana da bi građanima bile ublažene teškoće nastale zatvaranjem banaka, izjavio je danas grčki ministar saobraćaja, Hristos Spircis.

Lokalno stanovništvo i turisti moći će besplatno da koriste autobuse, podzemnu železnicu i tramvaje u grčkoj prestonici čim odluka bude zvanično saopštena, odnosno najverovatnije od sutra, rekao je Spircis, a prenela agencija Frans pres.

Odluka se ne odnosi na Solun i druge grčke gradove u kojima prevozom upravljaju privatni prevoznici.

U Grčkoj su od danas zatvorene banke i berza, uz dnevni limit podizanja novca sa bankomata od 60 evra. Banke su zatvorene nakon što su Grci iz njih tokom vikenda podigli velike sume novca, posle odluke premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da za 5. jul raspiše referendum na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg predloga međunarodnih kreditora.

Uprkos kontrolama kapitala, penzioneri od jutros formiraju redove ispred banaka u nadi da će uspeti da podignu penzije čija je isplata bila predviđena za danas, piše agencija AP. Većina penzionera u Grčkoj nema platne kartice i penzije podižu direktno u poslovnicama banaka.

Zamenik ministra državne uprave, Terens Kvik, izjavio je da će za penzionere biti doneti posebni propisi koji će im omogućiti pristup penzijama, budući da mnogi od njih nemaju kartice pomoću kojih bi mogli podići sredstva sa bankomata.

Vozači širom Grčke takođe formiraju redove ispred benzinskih stanica, a prodaja goriva porasla je 20 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, saopštila je Unija benzinskih stanica u Grčkoj.

“Ima dovoljno benzina i neće biti nikakvih problema za turiste ni u urbanim sredinama ni na ostrvima”, saopštilo je grčko Ministarstvo privrede i turizma nakon spekulacija da će kriza pogoditi turistickci sektor.

“Rafinerije rade normalno i dostava goriva je u potpunosti obezbeđena, imamo rezerve za nekoliko meseci”, rekao je za grčku agenciju ANA izvršni direktor najveće grčke naftne kompanije ELPE Jorgos Sterjulis.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike