najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bez dogovora u pregovorima o iranskom nuklearnom programu

U pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Beču danas je probijen i drugi rok bez postizanja dogovora, a razgovori su produženi najverovatnije do petka, rekli su diplomatski izvori.

“Znali smo da će biti teško i puno izazova”, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politika i bezbednost Federika Mogerini. Ona je rekla da će se, iako je bilo napetih trenutaka, razgovori nastaviti, dok je američki Stejt department objavio da se sadašnji prelazni nuklearni sporazum sa Iranom produžava do 10. jula.

Pregovori za postizanje konačnog rešenja o iranskom nuklearnom programu vode se u Beču već 12 dana, a prema zapadnim diplomatskim izvorima, kako je preneo AFP, razgovori će se “na ovaj ili onaj način završiti kroz 48 sati”.

Svi učesnici pregovora su rekli da i dalje ima dubokih razlika i za sada nema naznaka da su uspeli da reše sporna pitanja poput toga kako će se obavljati inspekcija određenih lokacija u Iranu ili dokle Teheran može ići u razvoju naprednih nuklearnih tehnologija.

Portparol Bele kuće DŽoš Ernest rekao je da strane u pregovorima nikada nisu bile bliže postizanju konačnog dogovora nego sada ali da i dalje ima znatnih razlika. To, kako je rekao, ukazuje da bar za sada vredi nastaviti razgovore.

Visoki američki zvaničnik u Beču je rekao da se SAD protive zahtevu Irana da se u sporazum uključi ukidanje embarga UN na uvoz oružja. On je rekao da SAD insisitraju na tome da bilo koja nova rezolucija Saveta bezbednosti UN o Iranu sadrži i zabranu uvoza oružja i balističkih projektila.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je ostalo manje od 10 pitanja oko kojih ima bitnih razlika, uključujući omogućavanje pristupa međunarodnim posmatračima lokacijama u Iranu.

Cilj pregovora je da se garantuje da je iranski nuklearni program mirnodopski, a zauzvrat bi Iranu bile ukinute međunarodne sankcije.

Pregovori Irana i takozvane grupe pet plus jedan – SAD, Velika Britanija, Rusija, Kina, Francuska i Nemačka, traju godinama ali su ozbiljno počeli u septembru 2013.

Konačni sporazum od istorijskog značaja trebalo je da bude postignut do 30. juna ali je rok produžen do 7. jula.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike