U trendu

Bez državljanstva, nisu hteli rukovanje sa suprotnim polom

LONDON – Bračnom paru muslimana odbijen je zahtev za dobijanje švajcarskog državljanstva nakon što su odbili da se rukuju sa osobama suprotnog pola tokom intervjua, saopštili su danas zvaničnici.

To je objavljeno u petak uz obrazloženje da su time odbili da se integrišu u švajcarsko društvo i ispoštuju suprotan pol, prenosi BBC.

Par, koji je intervjuisan pre nekoliko meseci, imao je i probleme sa davanjem odgovora osobama suprotnog pola.

Kako su naveli švajcarski zvaničnici, osobe koje žele da dobiju državljanstvo moraju da budu dobro integrisane u švajcarsko društvo i da pokažu privrženost Švajcarskoj, njenim institucijama i poštuju pravni poredak te zemlje.

Lokalni mediji preneli su da se radi o muslimanima sa severa Afrike, koji su u Lozani aplicirali za državljanstvo.

Tokom razgovora o državljanstvu, oni nisu bili pitani za veroispovest, iako je njihova vera bila očigledna, a zvaničnici dodaju da su odbijeni zbog manjka poštovanja za ravnopravnost polova.

„Ustav i jednakost žena i muškaraca preovladava nad netolerancijom“, izjavio je Pjer Antoan Hilbrand, član komisije koja je intervjuisala par.

Kako se navodi, to nije prvi put da je rukovanje izazvalo kontroverzne reakcije – 2016. godine jedna škola je odlučila da izuzme dvojicu muslimanskih dečaka od obaveze rukovanja sa profesorima suprotnog pola, a u Francuskoj je ženi iz Alžira odbijen zahtev za državljanstvo jer je odbila da se rukuje sa zvaničnickom tokom ceremonije dodele državljanstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.