najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bez Merkelove bi Balkan bio van mape

Analitičarka instituta “Karnegi Evropa” Dzudi Dempsi izjavila je da postoji razjedinjenost u Evropskoj uniji, da proširenje trenutno nije na agendi, a da bi bez nemačke kancelarke Angele Merkel Balkan bio “van mape”.

Dempsi je u razgovoru za portal European Western Balkans rekla da snažnija Evropska unija, pogotovo kad je reč o ekonomskom rastu, može da pruži pozitivniji uticaj na zemlje Zapadnog Balkana.

Ističe, međutim, da trenutno postoji razjedinjenost u Evropske unije i da proširenje nije na agendi.

Zapadni Balkan je koristan za EU zbog migrantske krize, ali dosta toga zavisi od nemačke kancelarke Angele Merkel, bez koje bi, kaže Dempsi, Balkan bio potpuno van mape.

Upitana da li misli da će Velika Britanija posle Bregzita “izaći i sa Balkana”, Dempsi odgovara da sumnja da će se to dogoditi, te da veruje da će Velika Britanija koristiti NATO da zadrži svoju uključenost na Balkanu.

Govoreći o Rusiji, Dempsi kaže da je “meka moć” Rusije prisutna i u regionu i u Evropi, kroz Sputnik, RT, finansiranje tink-tenk organizacija, podržavanje populističkih stranaka.

“To je veoma efikasna meka moć koja je zamenila konvencionalne metode uticaja. To je vrlo zabrinjavajuće, ni evropske ni zemlje Zapadnog Balkana ne čine dovoljno da se sa tim izbore”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, nezavisni mediji na internetu, radio, televizije poput Dojče vele, Glasa Amerike, radija Slobodna Evropa trebalo bi da ojačaju svoje servise.

Dempsi je rekla i da je regionu u metaforičkom smislu potreban “pucanj u rame” da bi se izvukao iz pesimizma u kojem se nalazi.

Navodeći da ekonomija u regionu još nije u dobrom stanju, Dempsi je primetila da strane investicije neće doći u zemlju ukoliko vlasnička prava i investiciona klima nisu čiste, ako nema transparentne vladavine prava…

Navela je i da je veoma važno da države u regionu zadrže mlade ljude u zemlji, jer, ukoliko mladi ljudi ne budu imali perspektivu može da dođe do velikog “odliva mozgova” posle čega neće imati ko da gradi institucije.

Govoreći o Beogradskom bezbednosnom forumu, koji je održan u oktobru, Dempsi kaže da je posle panela na kojem su govori premijeri Srbije i Albanije shvatila važnost skupa koji spaja ljude, a publika može da vidi kako oni sagledavaju različite probleme.

(Tanjug)

1 komentar
  1. petar

    Merkelovoj vise niko (ozbiljan) NE veruje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike