najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bez ruskih delova nema proizvodnje ukrajinskog „Antonova“

Tokom 2016. godine ukrajinsko preduzeće za proizvodnju aviona „Antonov“ neće napraviti nijedan avion zbog prekida saradnje sa Rusijom, prenose inostrani mediji.

„Sada, ako bismo čak i hteli da proizvedemo avion, mi imamo jedan broj nedovršenih letelica koje stoje na lagerima, treba da zamenimo sve ruske delove komponentama drugih proizvođača. Ne kažem da one moraju biti zapadne, mogu biti i ukrajinske“, rekao je Andrej Haustov, šef Odeljenja za perspektivne tehnologije..

Haustov je naveo da zbog tih problema do kraja 2016. godine neće biti proizveden nijedan avion. Prema njegovim rečima, preduzeće je 2015. godine proizvelo dva aviona An-148 i An-158, a za njih su bili korišćeni ruski delovi.

„To su faktički sve zalihe koje smo imali. Potrošene su na tim avionima“, naveo je Haustov.

Zamenik šefa Odeljenja za perspektivne tehnologije „Antonova“ priznao je da „nepostojanje saradnje sa Rusijom na avionima ’antonov‘ nije pomoglo preduzeću“. Ipak, prema njegovim rečima, to nije toliko strašno, pošto preduzeće traži alternativne dobavljače komponenti.

Na primer, na avionima An-148 i An-158 je potrebno da se zameni oko 5.400 tipova komponenti, a najveće od njih su radioelektronski uređaji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike