U trendu

Bez ruskih posmatrača na predsedničkim izborima u SAD

Ruska centralna izborna komisija (RCI)saopštila je danas da neće nadgledati predsedničke izbore u Sjedinjenim američkim državama (SAD), prenela je ruska novinska agencija Tas.

Predsednica RCI Ela Pamfilova kazala je, na seminaru OEBS-a u Beču o demokratskim izborima, da to nije odluka RCI, već stav mnogih koji misle da bi na taj način Rusija uticala na izbore.

„Naše neučestvovanje u tom procesu je dokaz da mi ni u kom slučaju ne želimo da utičemo i podstaknemo dodatne optužbe. Budući da nismo direktno pozvani od strane naših partnera u SAD, nemamo ni odgovornost“, rekla je Pamfilova.

Ona je dodala da je, bez obzira na to, Moskva dozvolila velikom broju posmatrača da nadgledaju parlamentarne izbore u Rusiji 19. septembra.

Moskva je ranije imala spor sa Vašingtonom oko pokušaja da pošalju svoje posmatrače na predsedničke izbore i optužila SAD da su zauzela antiruski stav.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Srgej Rjabkov rekao je ranije da američke kolege ne bi trebalo da računaju da će Rusija „jednostavno zaboraviti“ za zabranu ruskim posmatračima da nadgledaju američke predsedničke izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.