U trendu

Bez sporazuma na vidiku i na kraju pete runde sirijskih pregovora

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zatvorio je danas petu rundu pregovora izmedju sirijskih opozicionih vodja i vlade u Ženevi, naznačivši da je ostvaren napredak, ali je priznao da mirovni sporazum nije ni na vidiku.

De Mistura je posle osam dana pregovora pod pokroviteljstvom UN, rekao da su pregovarači pokazali spremnost za novu rundu, ali i da neće objaviti datum za nove pregovore pre nego što se konsultuje sa Savetom bezbednosti i generalnim sekretarom UN.

Na konferencijama za štampu poslednjih dana u Ženevi dve glavne delegacije su se uzajamno optuživale za terorizam.

De Mistura je rekao da su važna pitanja razmatrana tokom pregovora ali je odbio da precizira koja sem što je ukazao na prvobitni opšti dnevni red prema kome je trebalo da razgovaraju o vladavini, izborima, ustavu i borbi protiv terorizma. Pregovori izmedju dve strane vodili su se indirektno.

De Mistura je priznao da pravi mirovni pregovori još nisu počeli.

„U svim pregovorima ima pitanja koja treba pripremiti pre nego što počnu pravi mirovni pregovori. I jasno je da još nismo dotle stigli“, rekao je De Mistura koji je vodio pet rundi pregovora od početka 2016, ali bez opipljivih rezultata.

On je ipak rekao da se vidi napredak i slikovito naveo da je na kraju četvrte runde u februaru rekao da je voz u stanici, a da sad može da kaže da voz napušta stanicu „polako ali sigurno“.

U odvojenim izjavama za novinare šefovi dve suprotstavljene delegacije ostali su pri svojim stavovima i optuživali drugu stranu da ne traži ozbiljno rešenje sukoba koji je ušao u sedmu godinu.

„Ne mogu da kažem da li su pregovori uspeli ili propali“, rekao je Nasr al-Hariri, šef delegacije Visokog odbora za pregovore, koji okuplja ključne opozicione grupe.

On je ponovio da svako političko rešenje zahteva da sirijski predsednik Bašar al Asad i njegova vlada odmah odu, i da je tranzicija ključ.

Ambasador Sirije pri UN Bašar al Džafari, koji vodi delegaciju sirijske vlade, rekao je da se opzicija uljuljkuje u iluziji.

„Oni imaju samo jednu iluziju, da ćemo im predati ključeve i vlast u Siriji“, rekao je on.

De Mistura je rekao da će krajem iduće nedelje otputovati u Njujork da podnese izveštaj generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i da razgovara o sledećoj rundi.

Upitan o glasinama o njegovom odlasku, on je rekao da novinari treba takve vesti da shvate ozbiljno kad ih čuju od njega.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.