U trendu

Bez viza za Zapadni Balkan

Evropska unija će u sklopu danas usvojenih mera bitke protiv terorizma izmeniti odredbe Šengena i uvesti pasoške kontrole na šengenskim granicama i za državljane Evropske unije, ali režim bez viza za boravak do tri meseca i dalje ostaje na snazi za građane država Zapadnog Balkana.

Kako je na završetku hitno sazvanog zasedanja ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa izjavio luksemburški ministar Šnajder, od Evropske komisije je zatraženo da odmah izvrši „ciljane izmene Kodeksa šengenskih granica, imajući u vidu tehnološki napredak kako se ne bi kočio promet putnika“.

Ministri su se dogovorili o „sistemu šengenske granične kontrole zemalja članica, a to je elektronska povezanost s bazama podataka Interpola na svim graničnim prelazima, uz obaveznu proveru isprava i putnih dokumenata“.

Francuska je posebno insistirala na kontroli svih migranata na spoljnim granicama Unije uz automatske provere preko Sistema informacija Šengena (SIS), mehanizma o izdatim vizama članica EU i baza podataka Interpola.

Ministri su se saglasili da se u sklopu migrantske krize zavede obavezno uzimanje otisaka prstiju i popis identiteta i dokumenata na spoljnim granicama, uz mnogo veću ulogu policijske agencije Europol i Fronteksa, tela za zaštitu spoljnih granica EU.

Pariz odlučno zahteva da se formira granična straža EU, smanji priliv imigranata preko Grčke, uz jačanje dijaloga u tom cilju naročito s Turskom i automatsko vraćanje migranata koji ne mogu dobiti azil u EU.

Ministri EU su se takođe dogovorili o merama koje odmah ili u vrlo kratkom roku moraju biti sprovedene kad je u pitanju takođe mnogo oštriji nadzor spoljnih granica Unije, popis i razmena među vlastima EU podataka o putnicima koji avionom putuju u, iz i unutar Evropske unije, daleko tešnjoj razmeni policijskih i obaveštajnih informacija o licima osumnjičenim ili u dosluhu s terorističkim mrežama.

Takođe su usvojene mnogo strože mere za suzbijanje pranja novca i presecanje finansiranja terorističkih mreža, zaplenu novca i imovine lica upletenih u terorizam, kao i za sprecavanje šverca oružja, a francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je upozorio da je Balkan jedan od glavnih izvorišta ilegalne trgovine oružjem.

Francuski ministar Kaznev je podvukao da će promene Kodeksa Šengena omogućiti „sistematske i obavezne provere na svim spoljnim granicama i za sva lica koja ulaze u šengenski prostor, uključujući one koji uživaju pravo na slobodno kretanje“.

Zamoljeni da objasne da li to znači neke promene u režimu koji državljanima Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana omogućava da bez viza borave do tri meseca u šengenskom prostoru EU, izvori u Evropskoj komisiji su objasnili da tu neće biti nikakve promene za nosioce biometrijskih pasoša, ali će biti kontrolisani i unutar šengenskog prostora tamo gde su privremeno ponovo uspostavljene granične kontrole.

Te kontrole će se odvijati uz automatsku proveru, sravnjivanje baza podataka centralnog EU Sistema šengenskih informacija(SIS) i Interpola, da bi se utvrđivalo kretanje džihadista i odmah imalo uvid u međunarodne poternice, objasnio je francuski ministar.

Kaznev je rekao da je Francuska zatražila i da svi migranti na spoljnim granicama EU budu podvrgnuti bezbednosnim proverama preko SIS-a, baze p

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar